Infobox Gdynia

Zewnętrzna ściana Infobox Gdynia

             

Infobox Gdynia jest przykładem zastosowania nowych trendów w architekturze krajobrazu w przestrzeni publicznej gdzie beton i stal zastępuje zieleń. W ramach budowy nowatorskiego obserwatorium miasto Gdynia postanowiło dzięki inicjatywie ogrodnika miejskiego zastąpić zwykłe panele ogrodzenia placu budowy ścianami zieleni, które przyciągają wzrok turystów oraz mieszkańców na jednym z najbardziej uczęszczanym Bulwarze Nadmorskim. Jest to także pierwsza tego typu realizacja w Polsce. Dwie tymczasowe zielone ściany o łącznej powierzchni około 30m2 nawiązują kształtem oraz wzorem do modernistycznych trendów łącząc historię z nowoczesnym rozwojem miasta. Zielone ściany na tyle wpisały się w przestrzeń inwestycji, że postanowiono pozostawić jedną ze ścian, która pełni funkcję przesłony toalet i parkingu od strony ulicy Świętojańskiej.  
LOKALIZACJA
Gdynia
 
REALIZACJA
2012